DOBA UŽIVANJA

Jedan pogled iz bašte restorana JaM i odmah smo uvereni da su letnje kiše iza nas. Ali, bez obzira šta kaže vremenska prognoza, sigurni smo da loše vreme više nema nikakve šanse u duelu sa našim letnjim jelovnikom. Sada, kada su dani najduži i kada životni sokovi u prirodi najbrže teku, naš glavni zadatak jeste da tu revitalizujuću letnju energiju usmerimo ka Vama. Zato kod nas ovih dana sve pršti od vitamina i drugih zdravih sastojaka iz svežeg voća i povrća, organskih jaja, pažljivo odabranih i laganijih mesa, ribe i morskih plodova. Očaravajući ukusi šire se iz Jam kuhinje i pozivaju Vas da pođete s nama na gastronomsko putovanje. Bez brige, ne morate da se pakujete i planirate — samo nam se pridružite i dozvolite nam da Vas razmazimo našim đakonijama iz svih krajeva sveta, zalogaj po zalogaj... 

 
basta.gif
 

Probajte, na primer, čuvenu šunku Cotto Nero, tipičnu za regiju oko Trsta. Ovaj zanatlijski specijalitet, koji za Vas nabavljamo direktno iz Italije, pravi se ručno i uz puno veštine. Šunka bez kosti se prvo kuva, zatim premazuje karamelom i na kraju peče, ili tačnije suši, najmanje 20 sati, na temperaturi od 50 do 70 stepeni Celzijusovih. Ovaj naročiti postupak daje šunki Cotto Nerosvojstvenu aromu koja podseća na sveže pečenu koricu hleba. Ako ste odlučili da u restoranu JaMdoručkujete, obavezno smažite naš “rustični sendvič” sa šunkom Cotto Nero, organskim jajima i sirom Grana Padano, posluženim u zdravom ražanom hlebu!

 
cotto-nero.gif
 

Naš glavni kuvar Dule i dalje organizuje ekspedicije u neistražena kulinarska prostranstva, gde svaki put za nas otkrije nešto sasvim posebno i egzotično — ovoga puta to je sušeni limun iz Irana, “tajni” sastojak njegovih lignji punjenih hobotnicom i pistaćima, koje vam preporučujemo ako planirate da probudite čula i provedete uzbudljivo veče udvoje u restoranu JaM. Sušeni limun je esencijalni sastojak u iranskoj i iračkoj kuhinji, dok je na Zapadu, a da ne govorimo o Srbiji, gotovo nepoznat. To je prava šteta, jer ovaj začin može u trenutku da transformiše jelo svojom snagom. Čarolija je u koncentraciji ukusa, koja se postiže kratkim kuvanjem limuna u salamuri i naknadnim dugim karamelizovanjem na vrelom suncu. Rezultat ovog postupka je spektakularna aroma, koja se dobro slaže s jagnjetinom, piletinom, ribom i mahunarkama. 

 
 

Još jedna tipična bliskoistočna namirnica, koju smo uvrstili u naš letnji jelovnik, jeste bulgur. Iako danas zvuči egzotično, nekada se jeo Srbiji — na primer u zlatiborskom kraju, o čemu postoje etnografski zapisi. Ali, poput mnogih drugih zdravih izvora ugljenih hidrata i vlakana, bulgur je vremenom pao u zaborav, da bi ponovo bio uveden u zapadnu kuhinju, ali kao sastojak zdrave ishrane. Bulgur se dobija tako što se integralno zrno pšenice kuva, zatim suši i izmrvi. Ovako pripremljena žitarica može dugo da stoji; kuva se slično pirinču, ali u odnosu na njega ima snažniji ukus i više vitamina B grupe i zdravih vlakana. Ako niste do sad probali bulgur, naša kombinacija sa pačetinom, melasom od nara i grčkim jogurtom biće siguran put da zavolite ovu zdravu namirnicu.

 
 

Svako kulinarsko putovanje treba naravo završiti nečim slatkim. Naš poslastičar Aca je proteklih dana bio na putu i sigurni smo da se sa njega vratio pun novih ideja. Dok strpljivo čekamo Acin novi slatki izum, preporučićemo vam sad već pravi hit u našem restoranu — božanstveno prhki vanila tart. Izdvajamo posebno onaj ukrašen svežim kupinama, koje su sad u jeku sezone. S obzirom na čuveno blagotvorno dejstvo kupina na zdravlje, nemojte da se čudite ako vam svi ti antioksidansi i vitamini iznenada “udare u glavu”. Idealno, jer tako super raspoloženi možete da proštetate do Muzeja nauke i tehnike, koji se nalazi u blizini našeg restorana, u Skender-Begovoj 51. Ovo nije mesto (samo) za štrebere, iako tako zvuči. Poseta Muzeju nauke i tehnike je uzbudljvo putovanje kroz vreme, namenjeno širokoj publici. U stalnoj postavci izloženi su brojni predmeti koji svedoče o tome kako se nekada u Srbiji živelo; sasvim očekivano, nas kao zaljubljenike u kuvanje su najviše privukli kuhinjski predmeti i oprema. Na primer, “smederevac” na elegantnim stilskim nogicama i “pržunom”, tj. specijalnom posudom u kojoj se pekla kafa. Ili drveni frižider, tj. “ajskasna” koji se koristio pre masovne elektrifikacije, u koji su se stavljali veliki blokovi leda. Ako vodite decu sa sobom, ona će biti oduševljena posebnom zbirkom starinskih igračaka, od onih drvenih i ručno pravljenih, pa do prvih kompjuterskih igrica iz prošlog veka.

 

Pred nama se pruža uzbudljiva druga polovina leta. Ne zaboravimo, uživanje je stanje uma i zato moramo da se potrudimo da dane ispunimo nezaboravnim trenucima. Ako se neki od tih trenutaka dogodi u našem restoranu, inspirisaćete nas da se i dalje za Vas usavršavamo!