Acine čarolije: “Black Forest”

 
choco.jpg
 

Ovih dana bilo je pravo zadovoljstvo sedeti u bašti našeg restorana i uživati u miholjskom letu. Dok drveće u beogradskim parkovima uveliko treperi najlepšim nijansama žute i crvene, u bašti JaM-a se nekim čudom još uvek sve zeleni i miriše na nanu i bosiljak, kao da je pravo leto! 

 Društvo nam je pravio naš poslastičar Aca, koji se takođe potrudio da još malo uživamo u aromama leta. Slatko od višanja, koje je vredno zakuvao pre par meseci, sada bukvalno briljira kao “cherry on top” njegove verzije “Black Forest” kolača. U Acinoj izvedbi ovaj nemački klasik doživljava pravi majstorski zaokret i ljubiteljima laganih poslastica pruža sasvim nov doživljaj. 

 Umesto jednostavnog crnog musa od čokolade, Acina verzija je obogaćena čuvenim lešnicima iz Pijemonta. Poklonici čokolade ne treba da brinu, jer se i ona oseća u ovom musu, iako nije njegov glavni sastojak. Štaviše, u pitanju je zanatlijska italijanska čokolada “Slitti”, bez sojinog lecitina i drugih tipičnih industrijskih dodataka. Pritom, i sam oblik kolača u Acinoj verziji podseća na tablu čokolade!

 Još jedna novina u JaM kolaču “Black Forest” jeste lagana korica za tart, koja zamenjuje uobičajenu deblju koru za tortu. Na naše pitanje da li je ovu tart koricu pravio od keksa, Aca nabira obrve i otkriva nam jednostavnu, ali danas izgleda zaboravljenu tajnu vrhunskih poslastičara — uvek koristiti samo osnovne i kvalitetne sastojke: puter, jaja, brašno (u ovom slučaju to je specijalno francusko brašno).

 Pitali smo Acu da li nam priprema neku novu poslasticu, a on odgovara majstorski, tajnovito: “Kreiramo trenutno neki trouglasti kikiriki tart, kroasan peciva sa šljivama i bademima, kremove od vanile s likerima od vina Marsala i ruma... videćete uskoro”. I baš kad je ovako zagolicao našu maštu, Aca se pozdravlja sa nama — mora da se vrati svom poslu, kaže. Zaista, treba pustiti umetnika da radi!