Saudade na prvi gutljaj

 
gin_big.png
 

Jedan od najnovijih dragulja u JaM-u je Gin Sul — ekskluzivni džin iz
male destilerije u Hamburgu. Njen pokretač, Štefan Garbe, živeo je u
Portugaliji i zaljubio se u lokalni džin, koji je zatim odlučio da
proizvodi u svojoj maloj destileriji u Nemačkoj. Impresivna lista
aromatičnih biljaka ulazi u sastav Gin Sul-a: organska kleka,
korijander, limun iz Portugalije, ruzmarin, piment, lavanda, cimet...
Magični sastojak je ipak cistus — žbunasta biljka sa vetrovitih litica
Atlantika, cenjena zbog aromatične smole labdanum koju luči pod vrelim
portugalskim suncem. Skupoceni labdanum je često prinošen boginji
ljubavi Afroditi, a spominje se i u Starom Zavetu kao retka
dragocenost. Budući da se Gin Sul pravi u manufakturi, u bakarnoj
aparaturi za destilaciju od samo 100 litara, bila bi prava šteta da se
pakuje u obične staklene flaše. Pre industrijalizacije, džin se
pakovao u zemljane posude, pa je stoga prelepa bela keramička flaša, u
kojoj je Gin Sul zaštićen od svetlosti i kolebanja temperature, pravi
povratak tradiciji. Sledeći put kad svratite u JaM obavezno gucnite
jedan Gin Sul — čist, kao martini ili džin tonik — i dozvolite da vas
preplavi “saudade” — ono Portugalcima svojstveno osećanje uzvišene
melanholije, čežnje i lepote...