Kabaj — nešto novo na JaM vinskoj karti

 
26d2206b-9a1d-4b72-bab3-4b907e854d92.jpg
 

Nedavno smo imali zadovoljstvo da posetimo malu vinariju “Kabaj Morel”, smeštenu na živopisnim padinama sela Šlovrenc u Sloveniji, na samoj granici sa Italijom. Ljubazni domaćini — Katja Kabaj Morel i njen suprug Žan Mišel Morel — poveli su nas u obilazak vinograda i vinskog podruma. Žan Mišel je pravi stručnjak za vina, enolog po obrazovanju, koji je nakon rada u brojnim vinarijama u Francuskoj i Italiji odlučio da se oženi Slovenkom Katjom i u njenoj domovini osnuje porodičnu vinariju, koja traje već 22 godine. Nakon degustacije, odlučili smo da za naše goste u restoranu JaM sa ovog putovanja ponesemo dva vina koja su nam se najviše dopala. Oba su bela i nose u sebi trag slatkastih, letnjih aroma, koje podižu raspoloženje u ovim hladnim danima. Istovremeno, to nikako nisu sladunjava vina i u njima zapravo dominira ono što enolozi opisuju kao “mineralitet” — poželjno  “slankasto” svojstvo vina, određeno mineralnim sastavom tla na kojem je gajeno grožđe. Prvo smo za Vas odabrali Sauvignon blanc, kristalne žute boje koja prosto treperi u čaši. Sauvignon blanc vinarije “Kabaj Morel” je vrlo sličan onom francuskom iz doline Loare i savršeno se slaže sa karakternim jelima od povrća, morskim plodovima i tartufima. Drugo vino je Pinot grigio, čiji je sofisticirani, ali kompleksni buke zrelih jabuka oduševljavao još Karla Velikog. Ovo elegantno vino vam preporučujemo uz ribu ili našu selekciju italijanskih pršuta. Svratite ovih dana do nas, probajte naša nova vinska “otkrića” i recite nam vaše mišljenje!