JaM istorijska čitanka: Jelisaveta Načić

zgrada.gif
 

Naš komšiluk, Donji Dorćol, uzbudljiv je kraj, prepun istorije. Među bezbrojnim pričama koje stari Beograd ima da ispriča jeste i ona o talentovanim damama koje su se početkom 20. veka izborile za ravnopravnost s muškarcima. Jedna od njih je i Jelisaveta Načić (1878-1955), prva srpska žena arhitekta. Možda ste čuli za neka njena dela — OŠ “Kralj Petar Prvi” kod Saborne crkve ili neobarokne stepenice na Malom Kalemegdanu... 

 Na naše zadovoljstvo, u neposrednoj blizini JaM restorana nalaze se dva njena zdanja. Za prvo sigurno već znate— to je prelepa crkva Aleksandra Nevskog. Ako odatle krenete Venizelosovom ulicom, videćete s leve strane kompleks zgrada koje je Jelisaveta 1910. projektovala za kolektivno stanovanje radnika — prvi te vrste na Balkanu. Nažalost, za razliku od crkve, ovi radnički paviljoni su prilično oronuli, iako su proglašeni za kulturno dobro. 

 

crkva-1.gif
 

Svaki grad vremenom dobija novi izgled, ali valja sačuvati građevine iz prošlosti koje čine njegovu istoriju. Restoran JaM predstavlja nešto relativno novo u kraju. Zajedno sa našim gostima, mi smo tek počeli da u dugu istoriju svakodnevnog života na Donjem Dorćolu upisujemo trenutke vredne sećanja. Međutim, sa istim žarom želimo da skrenemo pažnju naših gostiju i na ono vredno što nam je prethodilo.