JaM intervju: Dule — maestro naše kuhinje

 
dule.gif
 

U želji da nas što bolje upoznate, uradili smo seriju blic-intervjua sa članovima JaM tima.
Počinjemo sa našim glavnim kuvarom, maestrom Dušanom Petkovićem.

Šta najviše voliš u svom poslu?
Angažman u JaM-u pruža mnogo toga čega nema u drugim restoranima, a to je stalno napredovanje kroz eksperimentisanje i traženje novih ukusa. JaM je, pre svega, jedna izuzetno originalna i lepa priča. 

Koja je tajna tvog zanata? Koju osobinu čovek mora da poseduje da bi se uspešno bavio tvojim poslom?
Glavni kuvar mora da bude posvećen, fokusiran, požrtvovan, pravedan, pun ljubavi prema poslu i zaposlenima, pun razumevanja za njihove probleme. U karijeri jednog kuvara potrebno je da se poklope svi elementi: ljubav, talenat, prilika za rad i učenje uz najbolje profesionalce. Još kad sam upisivao srednju školu ja sam napravio odluku da se bavim kuvanjem. Kasnije, kada sam ušao u ozbiljnu restoransku priču, stvarno sam i zavoleo ovaj posao — shvatio sam da je to zaista lepa stvar u životu, nešto poput umetnosti u kojoj kreiraš, komponuješ... Ovo je verovatno jedan od najboljih poslova na svetu. Zato kad nekom kažeš da si kuvar to izaziva dobre vibracije, pogotovo u današnje vreme kuvarskih zvezda, koji su postali nešto kao rok zvezde!

Zašto se gosti stalno vraćaju u JaM?
Mi u kuhinji se trudimo da svako jelo bude sastavljeno sa najvećom pažnjom, po visokim standardima, kao i da bude adekvatno prezentovano. Namirnice koje koristimo su najsvežije moguće i naši gosti znaju da će ovde jesti dobru, kvalitetnu i proverenu hranu. Mi vrlo iskreno radimo svoj posao i jednostavno rečeno — mislim da pripremamo zanimljiva jela. Ali ne samo mi u kuhinji, već i svi ostali zaposleni u JaM-u ulažu veliki trud da sve bude savršeno, da svaki gost bude toplo dočekan i da napusti restoran zadovoljan i sa dobrim utiscima.

Omiljeno jelo, piće, desert sa JaM jelovnika?
Odležani rib-eye stejk, limun tart i naš prepoznatljivi koktel “King”.

Kada bi morao da jedeš jedno jelo do kraja života, šta bi to bilo?
Verovatno riba... ako već moram da jedem stalno isto, onda neka to bude kvalitetno —recimo San Pjer na žaru. 

Šta uvek imaš u kućnom frižideru? Bez čega ne možeš?
Uvek imam neki domaći suhomesnati proizvod, poput slanine za jak doručak. I naravno, neki komad mesa da se popunim proteinima nakon treninga.

Kad pomisliš na proleće, koji ukus osećaš u ustima?
Voće i povrće, svežina ukusa.

Ima li nešto uvrnuto što bi želeo da nam ispovediš?
Imam nenormalnu pasiju ka tetoviranju — za sada sam ispunio oko 30 posto kože i planiram da nastavim. Ima tu raznih simbola i natpisa vezanih za porodicu i bliske prijatelje koje volim i poštujem i koje sam želeo da imam u toj kompoziciji na sebi. Tetoviranje je jako lepa stvar, ako se radi sa smislom. Imam desetak tetovaža i svaka od njih predstavlja samo ljubav i lepe stvari.