Sazreli pirinač — tajna naših rižota

 
Colombara_2.jpg
 

U kuhinji restorana JaM obraćamo pažnju na svaki sastojak i zato se trudimo da za vas pronađemo i donesemo najbolje iz celog sveta. Kada je u pitanju pirinač za rižoto, put nas je odveo u italijansku regiju Pijemont, čuvenu po proizvodnji ove žitarice.

Tragali smo za vrstom oblog pirinča karnaroli — za koga tvrde da je kralj svih rižota — i našu pažnju privuklo je imanje “Tenuta Colombara”, jedno od brojnih, tipičnih srednjovekovnih gazdinstava na severu Italije. Živopisna pravougana zgrada iz 15. veka, podignuta u sredini nepreglednih polja pirinča, nekada je služila za smeštaj zemljoradnika, a danas je u njoj muzej pirinča.

“Tenuta Colombara” je mesto na kojem se već pet vekova proizvodi pirinač i to ogromno iskustvo je ugrađeno u njihov najbolji brend “Acquerello”. Zrna ovog pirinča se bele patentiranom metodom “Helix”, kojom se čuva ono najzdravije i najhranljivije u njima — a to su klice. “Acquerello” zato ima snagu integralnog, ali istovremeno i nežnost belog pirinča. Međutim, ono što ovaj brend čini “višom klasom” jeste višegodišnji proces sazrevanja u rashladnim silosima. Stajanjem u posebnim uslovima pirinač dobija intenzivniju aromu, skrob u njemu postaje stabilniji, a zrna tokom kuvanja upijaju više vode i lako se kuvaju “al dente”.

Naš glavni kuvar Dule preporučuje da probamo “Acquerello” pirinač u rižotu sa gamborima i šafranom, ali i najavljuje uskoro i verziju sa šampinjonima, bukovačom i vrganjima. Izgleda da nas čeka uzbudljiva pirinčasta jesen!