JAM INTERVJU: ACA — NAŠ MAJSTOR ZA KOLAČE

Aleksandar Tmušić je momak zbog kojeg ćemo definitivno pojesti sve kolačiće!

 
aca.png
 

Šta najviše voliš u svom poslu?
Najviše što volim je širina koja mi je ovde pružena. U JaM-u je moja kreativnost puštena totalno i onda je bukvalno sve moguće, uz pomoć tima koji sarađuje sa mnom. U svakom trenutku mogu da poručim namirnicu koja mi treba, bez obzira da li je sa ovog ili onog kraja sveta. Imam stvarno odrešene ruke i to je strava, jer da nema toga, pitanje je i da li bi sve bilo na takvom nivou na kakvom jeste.

Nikad nemam zadatak da napravim taj i taj kolač, nego svaki kreiram slobodno. Svaki kolač ima svoju priču. Mogu sve da isprobam i predstavim ljudima, a onda dolazi krajnji rezultat, povratna informacija od gosta i to je ono što me hrani i što volim u svom poslu.

Koja je tajna tvog zanata?
Koju osobinu čovek mora da poseduje da bi se uspešno bavio tvojim poslom?
Tajna mog zanata je tajna, a ja ne otkrivam tajne. Šalim se... Nema tajne — jednostavno, ja sam četvrta generacija u porodici poslastičara, u toj priči sam od kad znam za sebe i ovaj posao me jednostavno “vozi”.

Zašto se gosti stalno vraćaju u JaM?
Kvalitet. Mada iskreno, kada sam ulazio u celu priču sa JaM-om, bio sam skeptičan da li će ljudi prepoznati taj kvalitet. Na svu sreću, desilo se to da je mnogo ljudi prepoznalo trud koji ulažemo u pravljenje svakog kolača. Jer jedno je kad se kolači prave od raznih praškova, a drugo kad se ulaže vreme u kuvanje pravog krema, od kvalitetnih sastojaka, na tačnoj temperaturi, kako bi sve uspelo. A generalno, ljudi se vraćaju u JaM zato što smo prijatni, kulturni, otvoreni za razgovor...

Omiljeno jelo, piće, desert sa JaM jelovnika?
Jelo - gravalaks. Ali iskreno, ne znam kako ga prave, jer ne zalazim u taj segment posla. Što se tiče ovog mog dela posla, omiljeni kolač koji sam napravio mi je “Nocciolata”, jer je recept originalno moj od početka do kraja. Što se tiče pića, ja sam za pivo. Nisam ljubitelj koktela, a pivce je uvek dobrodošlo.

Kada bi morao da jedeš jedno jelo do kraja života, šta bi to bilo?
Odmah mi je pala na pamet mlevena Plazma sa mlekom. Pored svih ovih ekskluzivnih kolača kojima sam okružen, uvek se obradujem Plazmi i mleku, hahaha...

Šta uvek imaš u kućnom frižideru? Bez čega ne možeš?
Jaja. Bez obzira da li hoću da napravim nešto slano ili slatko, bez toga se ne može!

Kad pomisliš na leto, koji ukus osećaš u ustima?
Malina - i po svom ukusu i po strukturi, ona je nešto božansko. Kad uzmeš jednu malinu skapiraš kako je napravljena, sa gomilom malih kuglica zbijenih jedna uz drugu. A ukus, šta god da je sa malinom dobije taj “kick” i odmah asocira na leto!

Ima li nešto uvrnuto što bi želeo da nam ispovediš? 
Tetovaže koje imam su u vezi sa mojim poslom: imam istetoviranu mutilicu na ruci kojom mutim kolače, onda imam jedan cupcake sa višnjom na vrhu i, naravno, tu je i moja “Nocciolata”, na koju sam veoma ponosan!