JaM intervju: Anja — naš stručnjak za vino

Nakon intervjua sa glavnim kuvarom Duletom, nastavljamo seriju kratkih razgovora sa članovima JaM tima. Upoznajte sada našu somelijerku Anju Mihelič!

 
ANA.gif
 

 Šta najviše voliš u svom poslu?
Volim svakodnevnu interakciju sa ljudima. Od ranog jutra, kada stignu prvi gosti, postajete deo njihovog buđenja, prijatne prve kafe i ukusnog doručka. Uz njih se i vi razbuđujete. Mamite njihove osmehe i popodne, kada popravljate njihov težak poslovni dan, začinjavajući ga pozitivnom energijom, predlogom dobrog vina, koktela i ukusne večere.

 Koja je tajna tvog zanata? Koju osobinu čovek mora da poseduje
da bi se uspešno bavio tvojim poslom?
Definitivno znanje i učenje. Znanje = Samopouzdanje. Mora da se bude željan znanja. Tajna mog zanata kao somelijera je svakodnevno učenje. Iako sam mlada, već 10 godina se bavim ugostiteljstvom, a somelijer sam godinu dana. Ako niste svakoga dana u toku sa dešavanjima u svetu vina i gastronomije, onaj sledeći, mlađi, brzo će vas prestići. Učenje iz knjiga, od kolega, gostiju, interneta... Samo otvoren um prema svemu.

 Zašto se gosti stalno vraćaju u JaM?
Gosti se u JaM vraćaju zbog toplog osmeha, osećaja pripadnosti i ušuškanosti doma koje nudimo — kroz poseban odnos sa gostima, jela pripremljena sa puno ljubavi i posvećenosti detaljima, preukusne kolače...

 Omiljeno jelo, piće, desert sa JaM jelovnika?
Definitivno crni rižoto sa lignjama! Svakoga četvrka dobijamo svežu jadransku ribu i morske plodove, koji daju poseban pečat našem restoranu. Uz njega, nova vinska karta sa svežim italijanskim vinima iz okoline Bolgerija; u pitanju su supertoskanska vina, vrhunskog kvaliteta, poput belog vina Donna Olimpia — kupaže autohtone italijanske sorte Vermentino i sorte Viognier. Ekspresivno, sveže, punog tela, može ispratiti svako jelo. Ukoliko ste naklonjeniji crvenim vinima, onda je to Bordeaux kupaža sorti Cabernet Sauvignon i Merlot u vinu Imeneo, vinarije Villa Noviana — idealno uz naše odležale stejkove ili pačetinu, ali i uz čokoladne tartufe i našu Čoko rapsodiju, idealan spoj crne čokolade i džema od malina.

 Kada bi morala da jedeš jedno jelo do kraja života, šta bi to bilo?
Uh, težak izbor... Ali ukoliko bih morala da se odlučim, definitivno domaća pasta!

  Šta uvek imaš u kućnom frižideru? Bez čega ne možeš?
Kvalitetan sir, najčešće mladi kravlji, mocarelu i parmezan — kao neizostavni detalj svake vinske večeri.

 Kad pomisliš na proleće, koji ukus osećaš u ustima?
Hmm, ukus sočnih, osvežavajućih jagoda. 

 Ima li nešto uvrnuto što bi želela da nam ispovediš? 
Jako je teško živeti sa somelijerom, pogotovo što se i moja jača polovina bavi istim poslom. Svaki put kada odemo u prodavnicu moramo minimum 10 minuta da provedemo pored police sa vinom i neretko se — umesto jogurta i mleka — vratimo sa dve boce vina, iako ih imamo 150 u kućnom podrumu. Ali, šta cemo? Jače je od nas... sve u svrhu obrazovanja!